erfgoedobject

De Borreberg

landschappelijk element
ID
303251
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303251

Beschrijving

Op het Primitief kadasterplan van Bilzen ligt er parallel met de stadwallen en tussen de invalsweg vanuit Maastricht en het Begijnhof, een lang perceel (nr. 269) aangeduid als 'Borgberg'.

Het beboomde perceel ten zuidoosten van de stad met een vrij steile helling, een relict van de stadswallen, wordt nu Borreberg genoemd. Vanaf de Begijnhofstraat vertrekt er een mooie maar erg verwaarloosde bomenlaan van 13 platanen links en 12 rechts (Platanus orientalis) (230 cm stamomtrek, standaard gemeten op 150 cm hoogte), die halfweg de steile helling overgaat in trappen om op het hoogste punt te eindigen bij een uitkijktoren met betonnen trappen. Die werd in 1966, volgens het VTB-opschrift, geplaatst, maar hij is nu erg verwaarloosd en door gebrek aan uitzicht zinloos geworden.

Bij de toren staan twee ruïnes van witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum, niet gemeten), de eerste met holle, door ijzeren ankers samengehouden stam, de tweede zwaar gekandelaberd.

  • Kadasterarchief Limburg, Primitief kadaster, afdeling I (Bilzen), sectie M, niet gedateerd.

Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Borreberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303251 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.