Oorlogsgedenkteken Heilig Hart

Beschrijving

Na de Eerste Wereldoorlog werd te Lot als herdenkingsteken een Heilig-Hartbeeld opgericht, aan de noordelijke zijde van de parochiekerk. Het beeld is van de hand van Joan Coomans uit Berlaar (Lier). Het voetstuk is ontworpen door bouwmeester M. Essemaeker uit Lot. Tijdens het interbellum groeit de populariteit van de cultus van het Heilig Hart. Met de encycliek van 8 mei 1928 roept paus Pius XI de katholieken op de cultus van het Heilig Hart nog meer te verspreiden. Hij verhief het feest tot een katholiek hoogfeest. In navolging van deze oproep, werden talrijke parochies en gemeenten toegewijd aan het Heilig Hart. De oprichting van het beeld te Lot kan in die context geplaatst worden. De oudstrijdersbond klaagde over het christelijke karakter van het beeld waarop de gemeente in 1929 een neutraal gedenkteken op te richten aan de andere zijde van de kerk.

Sokkel in blauwe hardsteen en breuksteen, met vooraan het opschrift "LOT/ AAN/ HET/ HEILIG/ HART" draagt. Op de hardstenen deksteen het gesigneerde, natuurstenen beeld van het Heilig Hart, ten voeten uit, met gespreide armen in een gedrapeerde mantel.

• DESMEDT M. 2010: Sint-Jozef Lot, een nieuwe parochie, een nieuwe kerk en een nieuw dorp, En het dorp zal duren … 12.46, 12-121.

Auteurs: Mertens, Joeri