Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Historiek

Dokterswoning met aansluitend vermoedelijk de praktijkruimte. Het gebouw werd immers in 1907 kadastraal geregistreerd op naam van geneesheer Pieter Depré-Gilain. De combinatie van de klassieke gevelindeling enerzijds met het gebruik van meerkleurige baksteen, is typisch voor het eerste decennium van de 20ste eeuw. In 2007 werd het pand verbouwd volgens de plannen van architect Vande Kerckhove uit Moorsele. Daarbij werd naast het ophogen van het dak van het werkhuis ook de achtergevel verbouwd.

Beschrijving

De woning bestaat uit drie traveeën en twee bouwlagen op een souterrain, gevat onder een pannen mansardedak met dakschild in kunstleien. De leefruimtes liggen op een verhoogde begane grond, de slaapkamers op de verdiepingen. De rode bakstenen lijstgevel wordt horizontaal belijnd door sierbanden uit wit geglazuurde baksteen. De gevel heeft een lage plint in blauwe hardsteen en wordt afgewerkt met een houten kroonlijst. Segmentboogvormige muuropeningen. De voordeur zit in de rechter travee en wordt gekenmerkt door een opmerkelijk hoog bovenlicht. Op de bovenverdieping hebben de beide linker vensters een smeedijzeren balkon op hardstenen platform. Architecturale details als een druiplijst, ontlastingsbogen met voluten, dorpels en balkons, consoles werden uitgevoerd in blauwe hardsteen. Het schrijnwerk van de dubbele deur, met neoclassicistisch paneelwerk, is bewaard. De ramen zijn overal vervangen. De woning heeft een typische enkelhuisplattegrond: in de deurtravee een gang met trappenhuis, waarlangs de twee op elkaar aansluitende woonkamers in de twee venstertraveeën geschikt zijn.

De aanbouw, mogelijk de dokterspraktijk, telt één bouwlaag op souterrain en wordt afgedekt door een zadeldak. Bij de verbouwing in 2007 werd het dak verhoogd met een mansarde. De gevel is opgetrokken met dezelfde materialen en in dezelfde vormentaal als het woonhuis en is afgewerkt met een hardstenen kroonlijst. Ook hier is de houten dubbele deur bewaard, terwijl de ramen vervangen zijn.

De bakstenen achtergevels zijn ongedecoreerd en voorzien van segmentboogvormige vensters. De vensters van het souterrain en de eerste verdieping hebben een gietijzeren bovendorpel met rozetbouten.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III (Sint-Pieters-Leeuw), 1907/32.
  • Gemeentearchief Beersel, Bouwdossiers, B446/2007.

Auteurs: Mertens, Joeri