erfgoedobject

Winkelpand

bouwkundig element
ID
303290
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303290

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Huis met houten winkelpui, kadastraal in gebruik genomen in 1906 door Georges Fecherolle-Algoet (meestergast).

Vier traveeën tellende bakstenen rijwoning met twee bouwlagen onder een zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Rode bakstenen lijstgevel op hardstenen plint, horizontaal belijnd met gevelbanden in gele baksteen. Op de gelijkvloerse verdieping zit in de linkse drie traveeën een houten winkelpui met gecanneleerde pilasters en een puilijst. De winkelpui bestaat uit een centrale verdiepte winkeldeur en twee etalagevensters, met gedeelde bovenlichten. Boven de winkelpui is een wit overschilderd naambord in de gevel uitgespaard. Er kan nog het opschrift "Stoof en slotmakerij" herkend worden. Rechts een deuropening onder metalen latei met rozetbouten en met drie hardstenen treden; bewaard schrijnwerk. Op de eerste verdieping vier segmentboogvensters met erboven twee friezen van een viertal keramische tegels; vernieuwde ramen. De gevel wordt belijnd door een houten kroonlijst, doorbroken door een dakkapel met puntgevel. In de dakkapel een segmentboogvenster en een jaartalsteen met de vermelding 1906.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III (Sint-Pieters-Leeuw), 1907/32.
  • Mondelinge informatie verkregen van de eigenaar (29 juni 2016).

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303290 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.