Modernistisch hoekpand met café en cinemazaal

Beschrijving

Modernistisch hoekpand uit 1938 opgetrokken als café met een bioscoop, naar ontwerp van architect J. Vandenbosch.

Het café is zowel bekend onder de naam 'Bij Jef cinema', naar de eigenaar Jozef Cuvelier die de cinemazaal verplaatste van de Dworpstraat naar de Stationsstraat, als onder de naam 'Café Terminus'. De laatste naam verwijst naar de eindhalte van buslijn 50 die voor de deur ligt.

Het opvallende hoekpand pand telt drie + twee traveeën met een afgeschuinde hoektravee en heeft twee bouwlagen onder een mansardedak met zwarte geglazuurde pannen. De lijstgevels werden opgetrokken in gele, rode en zwarte geglazuurde baksteen met Dudokvoegen op een hardstenen plint met getrapte belijning. De horizontale ritmering van het ontwerp wordt benadrukt door het alternerend gebruik van de gekleurde baksteen, rood als basiskleur en geel om de vensterbanden en dakkapellen te accentueren.

In de opvallende, afgeschuinde hoektravee situeert zich de toegang tot het café. De deur wordt geflankeerd door twee ronde kolommen met zwart geglazuurde baksteen die de twee gekoppelde, ronde erkers op de bovenverdiepingen dragen. De gele afgeronde muurdam tussen de erkers wordt bekroond met een smeedijzeren vlaggenmast. Toegangsdeur en cafévensters zijn rechthoekig, met houten schrijnwerk. Op de eerste verdieping zitten rechthoekige vensteropeningen in de zijgevels, en aan beide zijden van de hoekpartij twee patrijspoortvensters, een typisch modernistisch element.

Het café-interieur is vanaf de jaren 1950-60 herhaaldelijk vernieuwd en gemoderniseerd. Het cinemazaaltje, achter de gelagzaal gelegen, was een zeer eenvoudig zaaltje met gekalkte muren en een scherm.

• DENAYER L. & COUDRON H. 2003: Oude herbergen in Lot (deel 2), En het dorp zal duren … 5.19, 17; (deel 3) 6.24, 6-38.
  • ROOBAERT P. 2004: Cinema Kok, En het dorp zal duren … 6.24, 39-41.

Auteurs: Mertens, Joeri