• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Ruim bakstenen burgerhuis, kadastraal geregistreerd in 1893, opgetrokken voor de koopman Guillelmus Huysmans-Van Heffen. Het pand is gelegen in het druk bebouwde, centrale deel van de straat.

Het half vrijstaande dubbelhuis telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak met drie dakkapellen. Rechts aansluitend een kleine éénlaagse aanbouw van één travee onder plat dak, met dezelfde vormentaal als de gelijkvloerse verdieping van het hoofdgebouw.

Rode bakstenen lijstgevels op hardstenen plinten, afgezoomd door een houten kroonlijst op modillons en met een fries van gele bakstenen casementen met gietijzeren afsluitingen voor de stellinggaten. De horizontaliteit van de lijstgevel wordt benadrukt door speklagen in gele baksteen en een hardstenen puilijst tussen beide bouwlagen. Rechthoekige muuropeningen onder hardstenen lateien met gele bakstenen ontlastingsbogen; de vensters en de voordeur op de gelijkvloerse verdieping hebben een vlakke omlijsting in blauwe hardsteen. Origineel schrijnwerk waaronder een vleugeldeur met glas in lood in het bovenlicht. Eenvoudige, rode bakstenen zijgevels. Gepleisterde achtergevel met schijnvoegen, omlijste, deels van diefijzers voorziene vensters en een rijk uitgewerkte, aangebouwde houten wintertuin op gepleisterde borstwering. Een hardstenen trap met smeedijzeren leuning leidt vanuit de wintertuin naar de tuin.

Het interieur van het hoofdgebouw bleef goed bewaard. Dubbelhuisstructuur, met een centrale gang die wordt geflankeerd door vier kamers. De parketvloeren en het plafondstucwerk bleven behouden. Elke kamer op de benedenverdieping heeft een andere marmeren schouwmantel met bijpassend vensterbanken. Het binnenschrijnwerk met geslepen glas is authentiek. In de keuken bleef een pomp bewaard. De bovenverdieping heeft eenzelfde opbouw als de benedenverdieping. De authentieke decoratie is er soberder.

De achterliggende tuin is omheind met een bakstenen tuinmuur, afgedekt met pannen. In de tuin een 19de-eeuws bijgebouw dat reeds opgetekend staat in het kadaster in 1893, bouwdatum onbekend. Het bakstenen bijgebouw, dat wellicht dienst deed als stal of koetshuis en een personeelswoning, telt twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Verschillende baksteenkleuren en bouwnaden wijzen op verbouwingen en uitbreidingen. Van de vier linker traveeën, in geelbruine baksteen, werden de originele muuropeningen vervangen door rechthoekige poorten, een deur en een venster onder ijzeren lateien. De bovenvensters zijn segmentboogvormig. De twee rechter traveeën, in roodbruine baksteen, werden wellicht later toegevoegd. Op de begane grond rechthoekige muuropeningen met blauwe hardsteen voor de dorpels. Boven de bovendorpels zijn segmentboogvormige ontlastingsbogen zichtbaar.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III (Sint-Pieters-Leeuw), 1893/16.

Auteurs: Mertens, Joeri