Cottagevilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottagevilla

Beschrijving

Grote cottagevilla in tuin, opgetrokken rond 1923, vermoedelijk als directeurswoning, door de Naamloze Maatschappij 'Belgische Ketelslagerij en Kraanmakerij'.

De met hagen en bomen afgezoomde tuin is toegankelijk via een ijzeren hek tussen pijlers. De rode bakstenen villa van twee bouwlagen wordt gekenmerkt door in- en uitspringende volumes en een combinatie van lijst- en puntgevels onder een complex pannendak. In het oostelijk dakvlak en aan de zuidzijde twee dakkapellen. Tegen de voorgevel (noord) en de oostelijke zijgevel werd een doorlopende portiek opgetrokken die ook dienst doet als balkon voor de verdieping, toegankelijk via beglaasde terrasdeuren. Het omlopende terras is afgezoomd met een houten leuning, en steunt op ijzeren I-balken. Naast de voordeur, onder het portiek, werd een bow-window voorzien. De rechthoekige vensteropeningen hebben hardstenen boven- en onderdorpels, tussenstijlen en negblokken en hebben bakstenen ontlastingsbogen. De gevels zijn afgelijnd met een witte, houten daklijst. Het originele schrijnwerk bleef bewaard. Volgens gegevens op de immobiliënwebsite werd het interieur volledig gerenoveerd. Aan de zuidzijde, uitgevend op de tuin, werd een bijgebouw in gele baksteen, met balkonfunctie, aangebouwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1923/1.
  • S.N. 2016: Uitzonderlijke woning in victoriaanse stijl Herenhuis te koop - Huizingen (n° 6424824)[online], www.immoweb.be/nl/zoekertje/herenhuis/te-koop/huizingen/1654/id6424824 (geraadpleegd op 3/2/2016).

Auteurs: Mertens, Joeri