Burgerhuis en vier huurwoningen

Beschrijving

Ensemble van een burgerhuis en vier huurwoningen opgetrokken voor de handelaar Evarist Huygens-Rasson en kadastraal geregistreerd in 1933-1935.

De half vrijstaande bakstenen burgerwoning sluit de rij aan de rechterkant af en springt zowel door omvang als geveluitwerking in het oog binnen de huizenrij. Wellicht was het de eigen woning van bouwheer Huygens-Rasson. De woning is opgetrokken in eenvoudige eclectische stijl met zowel art-deco-invloeden als elementen uit de Lodewijkstijlen, telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, de nok parallel aan de straat. De woning is opgetrokken uit rode baksteen op hardstenen plint. De linker travee werd risaliterend uitgewerkt met een rijk gedecoreerde puntgevel met guirlandes, imitatiemuurlijsten en een omlijst octogonaal zoldervenster. Op de gelijkvloerse verdieping een driezijdige erker die op de eerste verdieping dienst doet als balkon. Ter accentuering werden de erker, de bovendorpels en de gevelpunt gecementeerd en wit geschilderd. In de rechter travee zit een verdiept portaal en een rechthoekig venster op de bovenverdieping. In het dak een dakkapel onder plat dak. Verzorgd, bewaard schrijnwerk: guillotineramen met gedeelde bovenlichten in de erker, deels beglaasde en van siersmeedwerk voorziene voordeur met gedeeld bovenlicht, T-vensters op de verdieping.

Links aansluitend vier gespiegelde bakstenen huurwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, gevat achter een uniforme lijstgevel. De woningen worden visueel gescheiden door hangende lisenen op de bovenverdieping. Een getrapte sierlijst boordt de gevels af. De muuropeningen zijn rond- en segmentboogvormig en worden geaccentueerd door het gebruik van afwisselend rode en gele geglazuurde baksteen in de rollagen. Het schrijnwerk is hier vervangen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1933/8 en 1935/9.

Auteurs: Mertens, Joeri