erfgoedobject

Rijhuis met gevel in cimornébekleding

bouwkundig element
ID
303326
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303326

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijwoning in de sociale woonwijk Sint-Leonardus, een wijk die werd opgetrokken omstreeks 1922 door de Samenwerkende Maatschappij voor het bouwen van goedkope woningen Huyzinghen. Het huis valt op door de gevelbekleding in cimorné.

Het pand maakt deel uit van een reeksbouw analoog aan de bebouwing in de Sint-Leonarduslaan. De architect was Hacardiaux uit Brussel. Oorspronkelijk bestond deze woning uit twee traveeën en één bouwlaag onder mansardedak, waarin centraal een groot dakvenster. Een verbouwing verhoogde deze woning tot twee bouwlagen, waarbij het dakvenster werd doorgetrokken over de volledige breedte van de woning en de dakhelling werd gewijzigd.

De opvallende gevelafwerking werd vermoedelijk bij de verbouwing aangebracht. Dit soort afwerking werd gebruikt tussen 1930-1960 en bestaat hier uit mosaïverre (zwart en goud) voor de plint en gedeeltelijk de deuromlijsting. Roze cimorné werd toegepast voor de gevel en roodbruine cimorné boven de vensters. De verschillende soorten cimorné worden van elkaar gescheiden door stroken zwarte marbriet.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1921-22/2.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 2350, Huizingen, Sint-Leonarduslaan.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijhuis met gevel in cimornébekleding [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303326 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.