• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Half vrijstaand burgerhuis in eclectische stijl opgetrokken in 1919-1920 voor ondernemer Ferdinand Vastiau-Belsack. In de gevel worden op creatieve manier elementen samengebracht uit onder andere de renaissancestijl (serliana, hoek- en negblokken, tuitgevel) en de art nouveau (de zichtbare ijzeren bovendorpels en het balkon).

Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met nok evenwijdig met de straat. De voorgevel combineert een lijstgevel voor de deurtravee en een trapgevel die de twee venstertraveeën verenigt. Rode bakstenen parement op hardstenen plint, decoratieve elementen in blauwe hardsteen, onder meer sluit- en hoekstenen en een rolwerkcartouche met jaartal 1919 in de geveltop. De muuropeningen zijn rondbogig op de benedenverdieping, met bakstenen rollagen met natuurstenen hoek- en sluitstenen. Rechthoekige vensteropeningen onder ontlastingsbogen op de verdieping: In de deurtravee een smal venster met hardstenen onder- en bovendorpel, in de venstertraveeën een gekoppeld drielicht met natuurstenen kozijn. Balkon voor het deurvenster met smeedijzeren balustrade op brede, natuurstenen console. In de topgevel werd het zoldervenster als een serliana uitgewerkt. Vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1920/12.

Auteurs: Mertens, Joeri