Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie

Beschrijving

Ten zuiden naast de nieuwe parochiekerk van Huizingen werd rond 1900 een nieuwe neogotische pastorie opgetrokken met een grote ommuurde tuin. Ze vormt samen met de kerk, het pelgrimscafé 'In den gouden appel' en enkele burgerhuizen het nieuwe 19de-eeuwse centrum van Huizingen.

De pastorie werd opgetrokken in neogotische stijl onder leiding van pastoor Pieter Hoogeras en naar ontwerp van architect F. Thomisse. Er werd gekozen voor lokale rode baksteen, blauwe hardsteen, eik voor het schrijnwerk en Noorse grenen voor de constructiedelen. De pastorie werd in 2008 gerenoveerd. Achter de pastorie ligt een grote tuin met een bakstenen tuinmuur, geritmeerd door pijlers en voorzien van blinde spaarvelden, onder een ezelsrug.

De vrijstaande neogotische pastorie ligt ten zuiden van de parochiekerk. De voorgevel is gericht op de H. Tornleylaan, de oorspronkelijke lagere aanbouwen tussen pastorie en kerk werden vervangen door een opvallende nieuwbouw.

Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd leien zadeldak met dakkapellen. Rode baksteenbouw op hardstenen plint, gebruik van blauwe hardsteen voor de vlakke omlijstingen van de muuropeningen op de begane grond en voor de neg-, sluit- en hoekblokken van de vensters op de verdieping. De voorgevel aan straatkant is geaccentueerd door het centrale deurrisaliet dat uitloopt op een trapgevel met spitsboogvormig spaarveld een gelijkvormig venster. Eenvoudige, brede flankerende venstertraveeën in rechthoekige verdiepte muurvelden. De achtergevel, uitgevend op de grote tuin, is ingedeeld in vijf smallere traveeën, maar herhaalt de dubbelhuisstructuur door de centrale deurtravee. Oostelijke, vrije zijpuntgevel met centraal drie vensters, een rechthoekig beneden, een getoogd op de verdieping, en een rondboogvenster op de zolder, waarboven een smal zolderlicht in de geveltop.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers B375/2008.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1900/6.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Beersel-Huizingen, dossier Pastorie.
  • C. THEYS 1963: De pastoors van Huizingen, Eigen schoon en de Brabander 64, 402-407.

Auteurs: Mertens, Joeri