Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Interbellumvilla in sobere cottagestijl, opgetrokken door Langlet-Wery Simon. Het pand werd kadastraal geregistreerd in 1925 en in 1994 gerenoveerd en verbouwd.

De villa is gelegen in een ruime, aan zuidzijde beboomde tuin. Het bakstenen pand telt twee bouwlagen en drie + één afgeschuinde hoektravee onder een complex rood pannendak. De lijstgevels steunen op een plint in breuksteen en worden horizontaal belijnd met gepleisterde gevelbanden. Typisch voor de cottagestijl zijn de erkers en uitbouwen die de woning ruim uitzicht bieden op de tuin. De afgeschuinde hoektravee, bekroond met een fronton en op de gelijkvloerse gemarkeerd door een opvallende, zeszijdige erker met rechthoekige vensters en bekronend balkon, trekt de aandacht vanaf de straat. De linker twee traveeën van de straatgevel vormen samen het toegangsrisaliet dat uitloopt op een afgesnuite puntgevel onder wolfsdak, waarvan de geveltop gepleisterd is en afgewerkt met imitatievakwerk. Op de begane grond rechts de korfboogdeur met verfijnd houten schrijnwerk (eierlijst, medaillons met chutes met bloemenslingers) en een bovenlicht met glas in lood in art deco (bloemenmand). Links van de deur een met leien afgedekte erker; rond- en korfbogige vensters met glas in lood in de bovenlichten. Oostgevel grotendeels gesloten, met imitatievakwerk in de geveltop. De kleine, lage aanbouw tegen de oostgevel werd vervangen door nieuwbouw. Zuidelijke achtergevel functioneel en sober vormgegeven, met eenvoudige segmentboogvensters in de twee rechter traveeën en een overdekt terras met balkon in de linker travee, met op elke bouwlaag een korfbogig deurvenster.

Rechts aansluitend bij de woning een bakstenen garage van één bouwlaag onder pannen zadeldak.

De plattegrond in het bouwdossier toont ons een dubbelhuisindeling, met centrale gang met trappenhuis, aan beide zijden geflankeerd door twee kamers. Links van de gang, enfilade van eetkamer met driezijdige erker en keuken, rechts van de gang een ruim salon met erker aan straatzijde en aan tuinzijde het overdekte terras. Boven slaap- en badkamers.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B154/1996.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1925/17.

Auteurs: Mertens, Joeri