Moestuin

Beschrijving

Exemplarische, traditionele moestuin nog in bedrijf, bij een kleine vierkanthoeve, uit het einde van de 19de eeuw - begin van de 20ste eeuw.

De tuin ligt op de hoek met de Kragenstraat, achter de schuur en ten zuiden van een kleine vierkanthoeve. Aan de Grote Kruisstraat bestaat de afsluiting uit betonpaaltjes en draad maar langs de Kragenstraat uit een haag van éénstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), die omloopt als begrenzing met de naastliggende boomgaard. Californische schijncipres (Chamaecyparis lawsoniana) op de hoek, gewone lijsterbes (Sorbus aucuparia) en buxus (Buxus sempervirens subsp. sempervirens). Het centraal pad is begeleid door rabatten van perenpiramiden, tuinhortensia (Hydrangea macrophylla) en overblijvende bloeiende planten. Links en rechts liggen een klein aardappelveldje en groentenbedden voor teeltwisseling tussen smalle bloembedden met ondermeer stokroos, lupine, rietlelie, gladiool en dahlia's, ten zuiden rabarber- en aspergebedden, laagstamperzik, rodebes, sering, peer. Ten oosten knotwilgenrij van bindwilg (Salix alba 'Chermesina') en Japanse kwee (Chaenomeles japonica). Het tuintje voorziet de keuken van seizoensgroenten en fruit, produceert voor inmaak, voor gelei en confituur, zet het altaar in de maand mei in de bloemen en verschaft het nodige voor winterse droogboeketten.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman