Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Woonhuis in modernistische stijl, opgetrokken in het begin van de jaren 1930 voor rekening van Jules Doyen-Fabry, kadastraal geregistreerd in 1934. De vrijstaande woning is gelegen in een deels omhaagde tuin met bomen op een diep en smal perceel. De woning is gebouwd op de rechter perceelgrens, waarlangs de doorgang naar een achterliggende woning loopt. De rechtse langsgevel van de woning is mogelijk om die reden volledig blind.

Modernistisch woonhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De woning heeft een grosso modo rechthoekige plattegrond, en is met de smalle zijde op de straat gericht. De gelijkvloerse verdieping in rode baksteen is uitgewerkt als sokkel voor de woning en herbergt de garage met rechthoekige poort. Via een trap links naast de garage wordt de bel-etage met de voordeur bereikt. De bepleisterde en witgeschilderde bovenbouw van de woning wordt gekenmerkt door een opvallende, ronde torenachtige uitbouw op de linkerhoek. De voorgevel van de tweede en derde bouwlaag is geopend door twee bandramen, met ingesloten balkons, die aansluiten op het torenvolume. Het horizontalisme van deze vensterregisters, benadrukt door het gebruik van blauwe vensterbanken, tempert het verticale van de hoektoren.

De toren loopt hoger op dan de voorgevel, daarmee aansluitend bij de zijgevel, en samen door een overkragende kroonlijst afgezoomd. De toren is geopend door een smal verticaal traplicht met glasdallen. De linker zijgevel, uitgevend op de tuin, en door de bomen deels verborgen voor voorbijgangers op de Alsembergsteenweg, is op de verdiepingen schaars verlicht door smalle vensterregisters met drielichten. De rechterzijgevel, volledig blind, en gelegen op de perceelgrens, heeft een bakstenen parement dat witgeschilderd is.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1934/27.

Auteurs: Mertens, Joeri