Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Opvallend gelegen, gepleisterd en witgeschilderd burgerhuis op de splitsing tussen de Dachelenbergstraat en de Klein Dachelenbergstraat.

De woning werd opgetrokken door herbergier Jan Baptist Louis-Lots en kadastraal geregistreerd in 1879 langs het traject Beersel–Drogenbos, nu gevormd door de Constant Bauneweg en de Kleine Dachelenbergstraat.

De woning is gelegen op een smal, spievormig perceel tussen de Dachelenbergstraat en de Kleine Dachelenbergstraat, dat sterk afhelt. De punt van het perceel vormt de voortuin en wordt van de straat gescheiden door een lage tuinmuur met ezelsrug. Achter het gebouw een bijgebouw van één bouwlaag onder pannen zadeldak.

Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op kelder, onder een pannen zadeldak. De gepleisterde lijstgevel aan straatzijde is versierd met imitatievoegen en steunt op een gepekte plint. De horizontaliteit van de gevel wordt benadrukt door de kordonlijst en de kroonlijst. De muuropeningen zijn rechthoekig op de benedenverdieping en segmentboogvormig op de bovenverdieping. De voordeur is met blauwe hardsteen omlijst. Houten schijnwerk met glas in lood bleef bewaard.

De rechterzijgevel (oost) is volledig blind; de baksteen is witgeschilderd, met een hele lage gepekte plint. In de linkerzijgevel (west) is de bovengevel als wachtgevel met kunstleien afgewerkt. In het kelderniveau, door de helling van het perceel aan deze zijde bovengronds, is een garagepoort ingewerkt; op de begane grond een rechthoekig venster en een klein vierkant venstertje aan tuinzijde.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1879/2.

Auteurs: Mertens, Joeri