Fabriek Verdroncken-De Cuyper met directeurswoning

Beschrijving

Opvallend gelegen burgerhuis annex industrieel complex met neotraditionele elementen uit het begin van de 20ste eeuw. Directeurswoning met fabriek en portierswoning opgetrokken door Pierre-Hilaire Verdroncken-De Cuyper rond 1912-13 en vergroot door Joseph Verdroncken-Paesmans vóór 1933. In 2005 werd de fabriek verbouwd tot ééngezinswoning en de portiersloge werd heringericht. Daarbij gingen de oorspronkelijke ordonnanties verloren.

Onderkelderd, bakstenen witgeschilderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De witgeschilderde bakstenen lijstgevel op een hardstenen plint wordt geritmeerd door de segmentboogvormige muuropeningen. Centraal in het dak, boven de voordeur, werd een dakvenster met puntgevel en consoles in blauwe hardsteen geplaatst. In de gevel werden verschillende decoratieve elementen uitgevoerd in blauwe hardsteen: de plint, venster- en deuromlijstingen, negblokken en sluitstenen. Het oorspronkelijke schrijnwerk bleef bewaard. Centraal een houten, dubbele deur met bovenlicht en neoclassicistische paneelwerk en met sierlijk smeedwerk afgesloten rechthoekige ruiten. In het smeedijzeren traliewerk zijn de initialen H en V ingewerkt, van de opdrachtgever Hilaire Verdroncken. De woning is half vrijstaand; de vrije linkerzijpuntgevel is voorzien van een vlakke, ongeschilderde cementering. Naar verluidt zou de directeurswoning een fraai en authentiek interieur bezitten.

Het rechts aansluitende fabriekspand van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak heeft een iets lagere kroonlijsthoogte dan de directeurswoning. Het pand had oorspronkelijk enkel op de benedenverdieping muuropeningen, namelijk vijf segmentbogige vensters en een rechthoekige poort onder ijzeren latei in de rechtertravee. De bovenverdieping was volledig gesloten. Bij de verbouwing in 2005 werden de zes bovenvensters toegevoegd, werd in de smalle tweede travee een extra benedenvenster ingebracht en werd de poort versmald tot een deur. De witgeschilderde bakstenen lijstgevel steunt op een hardstenen plint en wordt afgelijnd met een kroonlijst. De portierswoning, die rechts het ensemble afsluit, telde oorspronkelijk twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder een zadeldak. Bij de verbouwing in 2005 werd de tussenverdieping geopend met lage rechthoekige vensters. De eenvoudige witgeschilderde bakstenen lijstgevel heeft een hardstenen plint en rechthoekige muuropeningen.

• Gemeentearchief Beersel, Bouwdossiers, B208/2005 en B209/2005.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1912/4, 1913/2 en 1935/4.

Auteurs: Mertens, Joeri