erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
303391
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303391

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekpand uit de beginjaren van de 20ste eeuw dat de overgang tussen de Hoogstraat en het Herman Teirlinckplein markeert, uitkijkend op de kerk en op de pastorie. Het opvallend gelegen pand markeert het begin van de enige aaneengesloten gevelwand langs het Herman Teirlinckplein.

Hoekpand opgetrokken rond 1903 voor rekening van Jan Deneyer-Herremans. Het pand telt twee bij twee en één afgeschuinde hoektravee en is twee bouwlagen hoog onder een pannen afgewolfd dak. De structuur van de begane grond, met brede deur in de afgeschuinde hoektravee en etalage aan pleinzijde, geven aan dat de handelsfunctie van bij het begin voorzien was. De rode bakstenen lijstgevels in neotraditionele stijl steunen op een hardstenen plint en worden geritmeerd door het gebruik van gele baksteen voor de liseen langs de Hoogstraat en de getrapte hoekpartij. De vensters (rechthoekige op de benedenverdieping en kruisvensters op de bovenverdieping) zijn omlijst met vlak pleisterwerk. De gevels werden tevens voorzien van gepleisterde gevelpanelen, boven, onder en ook tussen de bovenvensters. Het schrijnwerk van deuren en vensters is vervangen, wellicht naar oorspronkelijk model. In het dak zit aan beide straten een houten dakkapel. Aansluitend langs de Hoogstraat een ommuurd erf met een éénlaags bakstenen witgeschilderd bijgebouw onder een pannen zadeldak.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1905/22.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303391 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.