erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
303393
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303393

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Art-decoburgerhuis gelegen op het einde van de enige aaneengesloten gevelwand van het Herman Teirlinkplein. Het pand vormt de overgang naar het beschermde ‘beukenlandschap’.

Hoekpand mogelijk met een oudere kern of herbouwd op bestaande voetafdruk. De bouwdatum noch de bouwheer konden kadastraal bepaald worden. Vermoedelijk werd tijdens het interbellum een nieuwe gevel in art-deco-stijl opgetrokken. Het bakstenen pand telt drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel met de straat). De rode bakstenen lijstgevel in art deco wordt verlevendigd door de vooruitspringende erker en de horizontale gepleisterde banden die de bouwlagen markeren. De erker loopt uit op een dakvenster met gebogen fronton. De originele voordeur bleef bewaard, met paneelwerk en een ruit met houten roedeverdeling en met fraaie art-decodeurklink. Boven de voordeur zit een ovaal bovenlicht. Alle andere muuropeningen zijn rechthoekig en kregen nieuw schrijnwerk. De vrije rechter zijgevel in rode baksteen is volledig blind, maar werd afgewerkt als een volwaardige gevel met een fraaie topafwerking bestaande uit een trapmotief en een gebogen fronton geflankeerd door twee pinakels.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1873/4, 1873/5 en 1939/16.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303393 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.