Twee 19de-eeuwse burgerhuizen

Beschrijving

Twee burgerhuizen uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in de hoofdstraat van Beersel. Beide panden hebben een neoclassicistische gevelordonnantie; de over de twee gevels doorlopende horizontale belijning zorgt voor een harmonisch geheel.

Nummer 9, neoclassicistisch burgerhuis opgetrokken voor Carolus Van Cutsem, geregistreerd in het kadaster in 1885. In 2009 werd het pand omgebouwd tot medische praktijk, zonder grote impact op de gevel. Onderkelderd pand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel met de straat). De gepleisterde lijstgevel op plint in blauwe hardsteen wordt horizontaal opgedeeld door de doorlopende onderdorpels van de bovenvensters en door een gevelfries met leeuwenkoppen onder de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen; de voordeur en de bovenvensters zijn omlijst; de bovenvensters zijn bovendien voorzien van versierde sluitstenen en borstweringen. Het schrijnwerk is vernieuwd.

Nummer 11, burgerhuis in verankerde baksteenbouw opgetrokken voor Petrus Decuyper-Heymans, geregistreerd in het kadaster in 1875 als 'reconstruction totale'. Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel met de straat), met rechts aansluitend een lagere bijbouw van twee traveeën en anderhalve bouwlaag. De wellicht ontpleisterde, bakstenen lijstgevel van de woning rust op een plint in blauwe hardsteen, wordt horizontaal geritmeerd door de doorlopende onderdorpels van de bovenvensters en is afgewerkt met een gepleisterde gevelfries met sierpanelen onder de kroonlijst. De rechte vensters op de gelijkvloerse verdieping zijn voorzien van een hardstenen latei onder ontlastingsboogjes terwijl op de bovenverdieping de muuropeningen hardstenen omlijstingen hebben. De voordeur, in de rechtse travee, heeft een hardstenen entablementomlijsting. De aanbouw heeft een bepleisterde lijstgevel op blauwe hardstenen plint. Rechts een rechthoekige poortopening met blind rondboogveld;links een hoog geplaatst getoogd venster.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B356/2009 (nummer 9).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1875/4 (nummer 11) en 1885/4 (nummer 9).

Auteurs: Mertens, Joeri