erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken

bouwkundig element
ID
303400
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303400

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bronzen oorlogsgedenkteken gelegen in een plantsoen rechts van de pastorie, op de hoek van de Hoogstraat, het Herman Teirlinckplein en de Kerkveldstraat.

In 1919 werd het gedenkteken opgericht op het gemeenteplein. Het werd geschonken door Frans Van Haelen, lokale brouwer en kunstmecenas. De schenking werd aanvaard door het schepencollege op 28 augustus 1919. Het bronzen beeld is van de hand van beeldhouwer Joseph Baudrenghien, die ook een oorlogsmomument in Sint-Pieters-Leeuw ontwierp. Hij was een persoonlijke vriend van de schenker. De bronsgieterij was Fonderie Verbeyst. Het gedenkteken werd in 1971 verplaatst naar de Hoogstraat, te midden van een klein plantsoen.

Het bronzen beeld, gesigneerd op de voet, stelt een vrouw voor, Athena, personificatie van de vrede of van België, die een licht gebogen jongeling met laarzen, legerjas en geweer bij de hand neemt. De soldaat steunt op zijn geweer. Het bronzen beeld staat op een sokkel in blauwe hardsteen met in bronzen letters het opschrift 'AAN ONZE HELDEN'. Op de drie andere zijden werden de namen van de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog vermeld, aangevuld met de namen uit de Tweede Wereldoorlog.

  • DE MAESSCHALCK K., ENGELEN C., MARX M. & PERSOONS E. 2002: Oorlogsmonumenten 1914-1918 in Vlaams-Brabant, Studies over de eerste Wereldoorlog 6, Brussel, 48 & 66.
  • DESMEDT M. 2000: Soldaten uit Beersel gesneuveld tijdens de "Groten oorlog", En het dorp zal duren …, 2.6.
  • VANDE BOSCH H. 2014: 004 oorlogsmonument, Inventaris: Gemeentelijke kunstcollectie Beersel van Gemeente Beersel [online], www.erfgoedplus.be/Erfgoedregister (geraadpleegd op 16 juni 2014).

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303400 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.