Art-decoburgerhuis met nijverheidsgebouw

Beschrijving

Art-decoburgerhuis met achteringelegen nijverheidsgebouw, opgetrokken in 1937 door Willem Janssens-Wauters. De open bovenverdieping afgewerkt met hout is vermoedelijk een kaasfabriek, een typisch streekproduct.

Woning en nijverheidsgebouw zijn opgetrokken tegen de westelijke perceelgrens van een lang perceel. Daardoor zijn de westelijke langsgevels geconcipieerd als gesloten wachtgevels. Hoewel beide panden uit hetzelfde bouwjaar dateren, verschillende ze overeenkomstig hun functie van stijl. Waar de woning in een eigentijdse, sobere art deco is uitgewerkt, kreeg het bedrijfsgebouw een traditionele en zeer functionele uitwerking.

Aan de straatzijde staat een bakstenen driegevelwoning uit 1937 in art-decostijl. Het gaat om een woning in rode baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen, gecombineerd schilddak. De lijstgevels, met plint in blauwe hardsteen, zijn gedecoreerd met witgeschilderde, gepleisterde spaarvelden op de verdieping. Driezijdige erkers in de voor- en zijgevel, gevarieerd geplaatste rechthoekige muuropeningen. De sobere, vrij conventionele uitwerking van de woning strookt met de behoudsgezinde enkelhuisindeling van de woning.

Het achterin gelegen bakstenen bijgebouw was vermoedelijk een kaasfabriek annex drogerij gezien de open bovenbouw. Drie ongelijke traveeën tellend gebouw van twee bouwlagen onder een ver overstekend zadeldak met de nok haaks op de straat en bedekt met Vlaamse pannen. Witgekalkte gevels op gepekte plint met zeer heterogene muuropeningen. Het gedeelte dat de linker twee traveeën omvat, heeft op de gelijkvloerse verdieping grote rechthoekige poorten, een venster en een deur. De bovenverdieping heeft een houten afsluiting die de lucht vrij spel biedt. Tussen de tweede en de derde travee staat een vierkante schoorsteen in rode baksteen.

De derde travee, met hoger opgaande lijstgevel, is meer gesloten met een deur en venster (betonframe?) op de benedenverdieping en een smal horizontaal vensterregister onder de daklijst. Dit bovenvenster werd duidelijk op een later moment toegevoegd waarbij ook het dak werd verbouwd. Rechts een éénlaagse aanbouw onder lessenaarsdak.

De voortuin van het smalle perceel is afgesloten met een lage muur in rode baksteen, waarop een ijzeren leuning tussen bakstenen pijlers.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1937/21.

Auteurs: Mertens, Joeri