erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 303405   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303405

Beschrijving

Eind-19de-eeuws neoclassicistisch burgerhuis op de hoek met de Hoogstraat, geflankeerd door de Hoeve Vanderlinden en het Huis Van Bellinghen-Denayer.

Woning opgetrokken voor G. Louckx-Heymans in 1889, gedateerd en benoemd in de deurlatei: "gebouwd tjaar 1889+ G Louckx-Heymans". In oorsprong waren er rechts van het pand bijgebouwen gelegen die in 1969 werden vervangen door een nieuw woonhuis.

Witgeschilderd bakstenen hoekpand van het dubbelhuistype, drie travee├źn en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Als lijstgevel uitgewerkte voorgevel; witgeschilderde bakstenen gevel met neoclassicistische ordonnantie en hardstenen plint met rechthoekige keldervensters, doorlopende onderdorpels van de bovenvensters en de fries met verdiepte velden onder de houten kroonlijst. Beluikte benedenvensters, bovenvensters in vlakke hardstenen omlijsting. Nieuw schrijnwerk. Centrale deur met twee hardstenen treden, gevat in omlijsting in blauwe hardsteen met hoofdgestel. De zij- en achtergevel zijn ongedecoreerd en de vensters werden daar asymmetrisch geplaatst.

  • Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B1043/1969.

Bron     : -
Auteurs :  Mertens, Joeri
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303405 (Geraadpleegd op 10-07-2020)