Pastorietuin met drievoudige geleding, achter het midden 19de-eeuwse huis.
De pastorie is gelegen tegenover de verlaten en vervallen oude 18de-eeuwse pastorie waarvan de tuin als kerkhof werd herbestemd. Achteraan strekt zich een langgerekte tuin uit met de beek als begrenzing. De tuin heeft een drievoudige geleding die kenmerkend was voor pastorietuinen uit midden 19de eeuw: een siertuin aansluitend bij het huis, een nutstuin met fruitbomen en moestuin en achteraan een bosje van hoge bomen voor de brandhoutvoorraad. Hier ligt er een achthoekig paviljoen in de siertuin, een ovale vijver, mogelijk de steenpoel die de klei voor de bakstenen van de pastorie leverde, in de nutstuin en een bosje bij de beek.
Bron: DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed. Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorietuin van de Salvator Mundiparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303425 (geraadpleegd op ).