erfgoedobject

Pastorietuin van de Salvator Mundiparochie

landschappelijk element
ID
303425
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303425

Beschrijving

Pastorietuin met drievoudige geleding, achter het midden 19de-eeuwse huis.

De pastorie is gelegen tegenover de verlaten en vervallen oude 18de-eeuwse pastorie waarvan de tuin als kerkhof werd herbestemd. Achteraan strekt zich een langgerekte tuin uit met de beek als begrenzing. De tuin heeft een drievoudige geleding die kenmerkend was voor pastorietuinen uit midden 19de eeuw: een siertuin aansluitend bij het huis, een nutstuin met fruitbomen en moestuin en achteraan een bosje van hoge bomen voor de brandhoutvoorraad. Hier ligt er een achthoekig paviljoen in de siertuin, een ovale vijver, mogelijk de steenpoel die de klei voor de bakstenen van de pastorie leverde, in de nutstuin en een bosje bij de beek.


Bron     : DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorietuin van de Salvator Mundiparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303425 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.