• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis volgens het kadaster opgetrokken in 1900 voor Jozef Vandenbosch-Belsack. Vermoedelijk later aangepast tot winkelpand gezien het verlaagde winkelvenster.

De onbeschilderde rode bakstenen rijwoning telt drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak; recentere, lagere aanbouw van één travee rechts aansluitend. Klassieke indeling van de neotraditioneel getinte lijstgevel met blauwe hardstenen plint met betralied keldervenster in de derde travee, tot cordon doorgetrokken lekdrempels en vernieuwde kroonlijst met rechte muizentandfries. Onder de kroonlijst, werden siertegels ingemetseld.

De gelijkvloerse verdieping wordt gemarkeerd door een koetspoort in de linkertravee, de centrale voordeur in een portaal met twee hardstenen treden, en een tot winkelraam vergroot venster in de rechtertravee. Alle muuropeningen zijn rechthoekig en voorzien van ontlastingsbogen met blauwe hardstenen hoek- en sluitstenen. De deur en het winkelvenster zijn omlijst met blauwe hardsteen. Tussen de muuropeningen, op elke muurdam een diamantkop in blauwe hardsteen.

Op de bovenverdieping ritmeren drie rechthoekige vensters van gelijke afmeting de gevel. Ze zijn gevat in een vlakke hardstenen omlijsting met negblokken en voorzien van ontlastingsbogen met hardstenen sluit- en hoekstenen. De borstweringen van de bovenvensters werden voorzien van decoratief uitgewerkte spiegels. In de centrale spiegel is het jaartal gebeiteld "ANNO – 1900".

Bewaard houten schrijnwerk van de vensters: houten kruisvensters met diamantkopversiering op de kruising.

Het pand vertoont een goed bewaard interieur. Een centrale gang haaks op de voorgevel deelt het pand middendoor. Het interieur van de kamers op de begane grond, rechts van de gang, bleef bewaard met muurschilderingen, schouwmantels, tegelvloeren en sierplafonds. In hoeverre de afscherming van de vitrine met een houten schutsel origineel is, is niet duidelijk. Het is evenwel een typerende vitrine-afwerking tijdens het interbellum.

Achter het huis twee dwars ingeplante bijgebouwen van één bouwlaag onder een zadeldak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1901/17.

Auteurs: Mertens, Joeri