erfgoedobject

Eclectische eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
30343
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30343

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectische eenheidsbebouwing naar ontwerp van architect Pierre Verbruggen (Brussel) van 1922. Identieke enkelhuizen in spiegelbeeld; drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen, kunstleien). Typerende bouwmaterialen: gele sierbaksteen met gebruik van arduin voor plint, en van Euvillesteen voor kordons, sluitstenen met accanthusbladversiering van de rond- of korfbogige muuropeningen, accoladebogige deurtussendorpels met rocaille, en de respectievelijke belijningen van de spiegels op de borstwering en de vleugelstukken van de dakvensters als bekroning van de gesuperposeerde geblokte pilasters.


Bron     : Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine, Lion, Mimi
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectische eenheidsbebouwing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30343 (Geraadpleegd op )