Herberg In de Oude Pruim

Beschrijving

19de-eeuwse herberg met een stekerij en nijverheidsgebouwen, gelegen op de kruising van de Steenweg op Ukkel en de Weidestraat.

Historiek

Fruithandelaar Petrus Derauw heeft volgens de overlevering zijn herberg zelf ontworpen en eigenhandig gebouwd in 1871. Jaarankers op het hoekgebouw verwijzen naar dit feit. De naam van de herberg "In de Oude Pruim" verwijst naar een anekdote uit zijn fruithandel. Dit complex werd uitgebreid in 1887, 1916, 1924 en 1937 door zijn nazaten. Zijn tweede zoon Jacobus of Koube Derauw was de volgende uitbater en na hem kleinzoon Guillaume Derauw. Deze liet van de schuur en de opslagplaats een magazijn maken waar lambiekvaten werden opgeslagen. Pierre Derauw, biersteker tot 1963 en uitbater van de herberg tot 1993, liet de woning in 1957 restaureren. De vijfde generatie met name Antoine Derauw houdt deze traditie in ere.

Beschrijving

Het complex bestaat uit het hoekgebouw met herberg uit 1871 en een haakse vleugel onder zadeldak ten noorden, uitgevend op de Weidestraat. Op het erf, een losse vleugel onder zadeldak (nok haaks op de steenweg). Het rechthoekige erf is toegankelijk via een hoog hek tussen herberg en pijler aan de steenweg, is op de westelijke perceelgrens deels ommuurd en aan oostelijke zijde, langs de Weidestraat afgezoomd met een haag.

De herberg op de hoek is een groot onderkelderd pand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. De voorgevel aan de Steenweg op Ukkel is een sobere bepleisterde en beschilderde lijstgevel met per verdieping vijf rechthoekige muuropeningen, in ongelijke traveeën, die gemarkeerd zijn door jaarankers "1871". Blauwe hardsteen werd gebruikt voor de lateien; deur in de tweede travee; beluikte benedenvensters.

De linkerlijstgevel, aan erfzijde, is op dezelfde manier afgewerkt als de voorgevel. De gecementeerde lijstgevel aan de Weidestraat telt drie traveeën en is enkel in de derde travee geopend met een rechthoekig boven- en benedenvenster.

De langsgevel van de aansluitende vleugel in de Weidestraat is een gecementeerde lijstgevel met onregelmatig geplaatste vensters. De afwerking en kroonlijsthoogte van deze gevel sluit aan bij deze van het hoofdgebouw. De zijpuntgevel aan de achterzijde is van rode baksteen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1871/3, 1887/24, 1917/1, 1924/11 en 1937/23.>
  • Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, 1024/1957.
  • DEBRAEKELEER W., DEBUSSCHER G., DESMEDT M., MEURISSE R., NEVENS M., WALSCHOT L. & WINDERICKX E. 2013: Brouwerijen en bierstekerijen in Beersel, Beersel, 77-80.

Auteurs: Mertens, Joeri