Herberg De Neu Pruim

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Neu Pruim

Beschrijving

Gelegen op de hoek van de Steenweg op Ukkel en de Windmolenstraat en opgericht in 1901 door Willem Loeckx-Derauw, landbouwer. In 1903 opende een café de deuren, bekend als De Neu Pruim. Vanaf 1907 staat Willem Loeckx kadastraal bekend als 'herbergier'. De herberg is gelegen schuin tegenover herberg De Oude Pruim, eveneens opgericht en uitgebaat door de familie Derauw. Er is anno 2017 nog steeds een horecazaak gevestigd. Het oorspronkelijke schrijnwerk bevat fraai geëtst glas met taferelen die gelinkt zijn aan de functie als herberg.

Hoekpand in onbeschilderde baksteenbouw van vier bij twee ongelijke traveeën, met een afgeschuinde hoek van één travee, en twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak, belegd met pannen. Traditioneel opgebouwde bakstenen lijstgevels met hardstenen plinten, gepleisterde muurbanden in de gevel (in 2015-2016 verwijderd) en klassieke gevelbeëindiging met kroonlijst waaronder een fries met rechte muizentand en casementen afgewisseld met steigergaten afgedekt met gietijzeren leeuwenkoppen. De gevels worden geopend door regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen op de benedenverdieping en segmentboogvormige vensters op de verdieping. Blauwe hardsteen werd gebruikt voor lateien en deuromlijstingen. De vensters op de bovenverdieping hebben siermetselwerk op de borstweringen.

Op de benedenverdieping bleef het originele schrijnwerk met zijn hang- en sluitwerk en geëtst vensterglas bewaard. De voorstellingen in het glas verwijzen naar de functie als herberg en het bierbrouwen. De gelagzaal behield authentieke onderdelen als het tochtportaal, een dubbele deur met geëtst glas, tegelvloeren met een druk geometrisch patroon, stucplafonds en lambriseringen met paneelwerk en ingewerkte spiegels, waartegen nagelvaste houten banken staan.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1901/9 en 1907/4.
  • S.N. 2016: Historiek [online], www.deneupruim.be (geraadpleegd op 27 juni 2016).
  • Mondelinge informatie verkregen van de eigenaar (23 juni 2016).