Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel, conform het kadasterarchief opgetrokken in 1892 door Pieter Jan Baptist Mosselmans-Heymans op het kruispunt van de Weidestraat en de Steenweg op Ukkel, rechtover de herbergen en 'In de oude pruim' en 'De neu pruim.

Neogotische kapel van een travee en een bouwlaag onder leien zadeldak met bekronend smeedijzeren kruis. De kapel heeft een rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis, en heeft de voorgevel gericht op de steenweg. Rode bakstenen gevels op hardstenen plint met verjongende steunberen in de zijgevels. Spitsboogvormige muuropeningen: een deur in de voorgevel, in de twee zijgevels een betraliede venster met neogotisch maaswerk en gebrandschilderd glas in lood. De voorpuntgevel is versierd met een getrapte fries en een beeldnis met Mariabeeldje in de top. Zijgevels en sluiting van de apsis met geprofileerde baksteenfries onder de gootlijst. Vensters met maaswerk en glas-in-loodvulling.

Interieur met betegelde vloer en wanden, met bruine en gele gevlamde tegels. De houten altaartafel met gedraaide poten is versierd met fijne gesculpteerde, deels vergulde ornamenten. Op het altaar een tabernakel met schildering van een kelk en beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1892/3.

Auteurs: Mertens, Joeri