erfgoedobject

Kapel Hauwaert

bouwkundig element
ID
303437
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303437

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Hauwaert
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betreedbare kapel aansluitend bij de hoeve Hauwaert. De kapel werd vermoedelijk door de weduwe Josephus Hauwaert-Belsacq opgetrokken samen met de hoeve in 1887, ter vervanging van een ouder volume. Kadastraal afgesplitst van de hoeve in 1901.

Gecementeerde bakstenen kapel op vierkant plattegrond, onder een half schilddak, aansluitend bij de hoeve. Een segmentboogvormige deur met ijzeren hek geeft toegang tot de kapelruimte die voorzien is van een tegelvloer en een eenvoudig altaar met daarop verschillende plaasteren heiligenbeelden.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1887/40 en 1901/26.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De Kapel Hauwaert werd als gevolg van verbeteringswerken aan de Stoofstraat in 1957-1958 heropgetrokken op dezelfde locatie door de gemeente Beersel op vraag van de toenmalige eigenaars familie de Pauw-Verlaet. De oorspronkelijke kapel dateerde uit het vierde kwart van de 19de eeuw en werd gebouwd door de familie Hauwaert-Belsack, landbouwers en handelaars uit Beersel, bij de hoeve Stoofstraat nummer 16.

  • DENAYER L. & WAUTERS L. 2018: De kapellen van Beersel, bestaande en verdwenen glorie, En het dorp zal duren..., Heemkundige Genootschap 'van Witthem' Beersel, 77, 37-43.
  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant, 2020.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Hauwaert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303437 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.