erfgoedobject

Cottagevilla

bouwkundig element
ID
303439
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303439

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottagevilla
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deze villa in cottagestijl uit 1937 maakt deel uit van een rij van drie aaneensluitende burgerhuizen uit de jaren 1930 in grote tuinen, met door hagen of muurtjes afgesloten voortuinen. In oorsprong waren dit vermoedelijk vakantieverblijven, opgetrokken op een heuvelrug nabij de verbindingsweg Brussel-Halle op enige afstand van de dorpskern.

De villa werd opgetrokken in 1937 voor haarsnijder Jules Demetser-Callemeyn. Van de drie woningen kreeg deze een vormgeving die de conventionele architectuur overstijgt en zuivere stijlkenmerken heeft van de cottagestijl. Het is een half vrijstaande bakstenen woning van één bouwlaag en twee traveeën onder een laag doorlopend schilddak met rode pannen.

Overeenkomstig de cottagestijl worden bakstenen muurvelden gecombineerd met vlak gecementeerde, in contrasterend witgeschilderde delen. De voorgevel aan de straat wordt gedomineerd door een driezijdige bakstenen erker die als dakvenster de daklijst doorbreekt. In de rechtertravee een rondboogportaaltje met voordeur. Tegen de vrije langsgevel is een terras aangebracht, onder een met rondbogen doorbroken dakoverstek. Verder in de zijgevel twee rechthoekige vensteropeningen en een dakkapel.

Alle muuropeningen zijn rechthoekig en behielden hun oorspronkelijke schrijnwerk, gekenmerkt door witgeschilderde, horizontale houten roedeverdeling.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling I (Beersel), 1937/34.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cottagevilla [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303439 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.