erfgoedobject

Stadstuin

landschappelijk element
ID
303448
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303448

Beschrijving

Voortuin met hek en kastanjeboom, bij een eind 19de-eeuws herenhuis.

Voortuin als erf in kiezel, bij een herenhuis op de hoek van de Leopold II-straat, met een monumentale tamme kastanje (Castanea sativa), die er het straatbeeld bepaalt. Smeedijzeren straathek van zes traveeën en een inrijpoort, op een bakstenen plint met deksteen van blauwe hardsteen, van dezelfde makelij als het hek van Stationstraat nr. 30. Initialen LC in een medaillon in de poortvleugel. Dubbele, bovenaan halfrond verbonden vierkante staven als hekstijlen en ronde staven als verankering in de bodem. Vierkante boven-, tussen- en onderregel, met zware gebogen staven verankerd in de plint. Ronde, gepunte spijlen, met krulwerk ter hoogte van de bovenregel, en eenvoudige onderpijltjes. Poortstijlen boogvormig verbonden met de makelaar en voorzien van krulwerk en medaillon. Aan de Leopold II-straat, tuinmuur van vijf traveeën met een voetgangersdeurtje. Verzorgd baksteenmetselwerk op gecementeerde plint, met als pijlers bedoelde lisenen met uitspringende sokkel, ring en kapiteel, bakstenen spiegels als muurvak en een uitspringende lijst en ezelsrug als bekroning.


Bron: DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Herenhuis

  • Is deel van
    Stationsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadstuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303448 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.