Stadstuin

Zijtuin met straathek bij een laat neoclassicistisch heren­huis uit het einde van de 19de eeuw.

Het straathek van vier traveeën plus de inrijpoort, is van dezelfde makelij als dat van nr. 8. Het is van groen geschilderd smeedwerk en staat op een lage bakstenen plint met deksteen van blauwe hardsteen en is met ronde staven verankerd in de bodem. De hekstijlen zijn twee vierkante staven aan weerszijde van platte spijlen verbonden door krulwerk en symmetrische S-motieven, de middelste hoger en eindigend in een vlam. Het poorthek met vierkante stijlen, onder-, boven- en twee tussenregels en ronde onderspijltjes heeft voor de spijlen met lanspunten een klimmend beloop naar de makelaar, opgevangen door een liggende, uitgewerkte voluut. Symmetrisch krulwerk versiert het bovenste vak. Het vaste hek is analoog opgevat.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman