erfgoedobject

Stadstuin

landschappelijk element
ID
303452
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303452

Beschrijving

Stadstuin met hek, naast een neoclassicistisch herenhuis uit einde 19de eeuw.

De zijtuin van het eind 19de-eeuwse herenhuis is afgesloten door een smeedijzeren hek van drie traveeën en een poort geritmeerd door drie neoclassicistische hekpijlers van blauwe hardsteen. De vierkante pijlers met sokkel, schacht met dieperliggende voegen en uitstekende spiegels, hebben bovenaan een schijf­motief en een deksteen met driehoekig fronton. Het poorthek, door een plaatijzeren bebording later blind gemaakt, heeft vierkante stijlen en een hogere makelaar, dubbele onder-, dubbele tussen- en dubbele bovenregels gevuld met liggende en spiegelende voluut- en C-motieven. Het klimmend beloop van de ronde spijlen met lanspunt wordt opgevangen door een liggende voluut op de bovenregel. De tuinaanleg is recenter en het oude wagenhuis is nu garage.


Bron     : DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Neoclassicistisch herenhuis

  • Is deel van
    Stationsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadstuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303452 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.