Stadstuin van Villa De Raam

Beschrijving

Beboomde voortuin met hek, restant van een grotere stadstuin bij de voormalige villa De Raam, uit begin 19de eeuw, voorheen refugiehuis en nu school.

De brede, beboomde voortuin van deze voormalige vroeg-19de-eeuwse villa is van de straat gescheiden door een recenter, meterslang hek dat de site mede bepaalt. Het telt tweemaal tien en tweemaal twaalf traveeën, is van zwart geschilderd giet- en smeedijzer, staat op een gecementeerde keermuur en dateert uit de 19de eeuw. Het heeft achtkantige geprofileerde gietijzeren stijlen met geprofileerde sokkel en kapiteel, bekroond met vergulde gepunte bol. De vierkante tussenstijlen lopen uit op een eveneens vergulde enterhaak. De ook vierkante, deels getorste ­ pijlen zijn voorzien van een als weershaak geplooide punt en onderaan van een buitenwaartse krul. De centrale poort hangt tussen gecementeerde hekpijlers met nagetrokken voegen. Rechts is het voetgangerspoortje tussen gelijkaardige gietijzeren pijlers met verguld kapiteel zonder bolbekroning, in ­ onbruik geraakt. Het heeft stijlen en regels zoals het hek, getorste spijlen met geringde punt en een vol­uut als bekroning.

Bomen

Monumentale bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), verder gewone robinia (Robinia pseudoacacia), gewone es (Acer pseudoplatanus) en linde (Tilia spec.)

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman

De monumentale beuk werd in februari 2020 geveld.