erfgoedobject

Ommuurd herenboerenparkje

landschappelijk element
ID
303471
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303471

Beschrijving

Aan de in 1717 aangelegde verbindingsweg tussen Sint-Truiden en Luik liggen meerdere belangrijke hoeven met een tuin of een herenboerenpark. Zo ligt achter het herenhuis met huisnummer 554 een volledig ommuurd herenboerenparkje met brede bomenrand en solitairen in het grasveld.

Ten zuiden van de hoeve en afspanning nummer 543 lag tot het begin van de 21ste eeuw een moestuin aan de straat. Deze moestuin die op de Primitieve kadasterkaart van 1823 door A.J. Modave werd genoteerd, sloot aan bij de stalvleugel en het boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. De tuin was in het begin van de 21ste eeuw nog partieel in ­gebruik en tegen de zuidgevel van de hoeve stond er leifruit en druivelaars.


Bron     : DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Afspanning en hoeve

  • Is gerelateerd aan
    Herenhuis

  • Is deel van
    Gelinden


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Ommuurd herenboerenparkje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303471 (Geraadpleegd op )