Weverij

Beschrijving

Rijtje arbeidershuizen, horend bij de aanpalende weverij N.V. Seys samen de hoek tussen de Weverijstraat, Nijverheidsstraat en Plumerlaan inpalmend. Bakstenen enkelhuisjes van twee traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen) voorzien van dakvenster met tuitgevel. Spiegelbeeldschema. Houten kozijnvensters- drielichten onder meer in achtergevel - verdiept in korfboogomlijsting; gecementeerde lekdrempels. Rondboogportaal. Aanleunend nutsgebouw voor, en scheidingsmuur tussen iedere woning. Straatgevel verlevendigd door middel van een korfboogfries tussen hoger uitlopende hoeklisenen. Achtergevel (Weverijstraat) afgelijnd met overhoekse muizentand.

Textielfabriekje (band- en veterfabrikatie), vermoedelijk naar ontwerp van architect A. De Poortere (Ieper) van 1924. Groepering rondom een binnenkoer, van rood bakstenen gebouwen van één en twee bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken (mechanische pannen) zie raekemdak, boven de lage vleugels; laatst genoemde getypeerd door rechthoekige casementen onder baksteenfries tussen lisenen, en brede vensters onder I-balk en getoogde ontlastingsboog.

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 51.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De rij arbeiderswoningen (nummers 101-111) horend bij de weverij, werd rond circa 2003-2005 gesloopt.

• Geopunt Vlaanderen, Orthofoto’s 2000-2003 en 2005-2007, Plumerlaan 101-113, Ieper [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 5 mei 2020).