erfgoedobject

Hoogstamboomgaard van de Smeetshoeve

landschappelijk element
ID: 303498   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303498

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rond de 17de-eeuwse Smeetshoeve ligt een hoogstamboomgaard van circa 2 hectare met aanplantingen daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw, maar waarvan het perceel reeds voor 1850 als boomgaard gebruikt werd. Vermoedelijk was dit een hoogstamboomgaard van het gemengde type.

De aanwezige bomen hebben een representatieve groeivorm, maar de boomgaard telt een aantal dode bomen en kent veel uitval. Langs de straatzijde verleent een “barrier”, hier een eenvoudig uitgewerkt toegangshek van bandijzer bevestigd aan gerecupereerde betonnen palen, toegang tot de boomgaard. Aangrenzend ten noorden bevindt zich een kleinere hoogstamboomgaard met oude, mooi gevormde perenbomen.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

  • Kadasterarchief Limburg, Primitief kadaster Kuttekoven, 1850.

Bron     : -
Auteurs :  Claes, Jonas, Michiels, Marijke
Datum  : 2017


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Smeetshoeve

  • Is deel van
    Kuttekoven

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoogstamboomgaard van de Smeetshoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303498 (Geraadpleegd op 04-08-2020)