erfgoedobject

Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant

bouwkundig element
ID
30350
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30350

Juridische gevolgen

Beschrijving

Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant, ook Roesbrugge Dames genoemd, gelegen op de hoek bij de de Stuersstraat en reikend tot de Eigenheerdstraat. Teruggaand op de abdij Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant, gesticht in 1236 te Roesbrugge door Willem van Bethune en echtgenote Elisabeth van Roesbrugge; ten gevolge van de godsdiensttroebelen in 1588 overgebracht naar Ieper, eerst met refugium in de Lange Meersstraat, in 1604 met kostschool in de de Stuersstraat ter hoogte van het huidige Technisch Instituut Heilige Familie, en in 1802 in dezelfde straat, links van Eigenheerdstraat, op de huidige vestigingsplaats. Vernieling van klooster- en schoolgebouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog; wederopbouw, volgens eigentijds concept met eclectisch hoofdgebouw gelegen aan Maloulaan, naar ontwerp van architect Camille Damman (Brussel) van 1920. Achterliggende haaks aansluitende kapel, en speelplaatsen met recentere schoolvleugels uitkomend in de de Stuersstraat en de Eigenheerdstraat.

Hoofdgebouw van drie bouwlagen: licht inspringende middenpartij onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat), met laag ommuurd voortuintje, tussen twee haakse vleugels onder mansardedak; links geflankeerd door ingebouwde toren onder naaldspits (leien) en korte vleugel in aansluitende bouwtrant. Rode baksteenbouw op sokkel met arduinen belijning. Middenpartij getypeerd door twee risalietvormende puntgevels met vijfzijdige erker op de begane grond, en rondboognis met beeld van Heilig Hart (links) en Onze-Lieve-Vrouw (rechts) in de geveltop. Ritmerende, rechthoekige muurvakken. Anderzijds, horizontale gevelgeleding door middel van omlopend cordon, banden en aflijnende baksteenfriezen. Rondbogige benedenvensters; gekoppelde vensterkruisen belijnd door druiplijsten op de bovenverdieping. Centrale rondboogdeur in geprofileerde omlijsting van simili- (?) natuursteen op arduinen neuten.

  • HOSTE D., De abdij O.-L.-Vrouw Ter-Nieuwe-Plant. Roesbrugge Dames 1236-1986, Ieper, 1986.

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30350 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.