Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Roesbrugge Dames
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Maloulaan
Locatie Maloulaan 2, 2B, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant, ook Roesbrugge Dames genoemd, gelegen op de hoek bij de de Stuersstraat en reikend tot de Eigenheerdstraat. Teruggaand op de abdij Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant, gesticht in 1236 te Roesbrugge door Willem van Bethune en echtgenote Elisabeth van Roesbrugge; ten gevolge van de godsdiensttroebelen in 1588 overgebracht naar Ieper, eerst met refugium in de Lange Meersstraat, in 1604 met kostschool in de de Stuersstraat ter hoogte van het huidige Technisch Instituut Heilige Familie, en in 1802 in dezelfde straat, links van Eigenheerdstraat, op de huidige vestigingsplaats. Vernieling van klooster- en schoolgebouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog; wederopbouw, volgens eigentijds concept met eclectisch hoofdgebouw gelegen aan Maloulaan, naar ontwerp van architect Camille Damman (Brussel) van 1920. Achterliggende haaks aansluitende kapel, en speelplaatsen met recentere schoolvleugels uitkomend in de de Stuersstraat en de Eigenheerdstraat.

Hoofdgebouw van drie bouwlagen: licht inspringende middenpartij onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat), met laag ommuurd voortuintje, tussen twee haakse vleugels onder mansardedak; links geflankeerd door ingebouwde toren onder naaldspits (leien) en korte vleugel in aansluitende bouwtrant. Rode baksteenbouw op sokkel met arduinen belijning. Middenpartij getypeerd door twee risalietvormende puntgevels met vijfzijdige erker op de begane grond, en rondboognis met beeld van Heilig Hart (links) en Onze-Lieve-Vrouw (rechts) in de geveltop. Ritmerende, rechthoekige muurvakken. Anderzijds, horizontale gevelgeleding door middel van omlopend kordon, banden en aflijnende baksteenfriezen. Rondbogige benedenvensters; gekoppelde vensterkruisen belijnd door druiplijsten op de bovenverdieping. Centrale rondboogdeur in geprofileerde omlijsting van simili- (?) natuursteen op arduinen neuten.

  • HOSTE D., De abdij O.-L.-Vrouw Ter-Nieuwe-Plant. Roesbrugge Dames 1236-1986, Ieper, 1986.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Maloulaan

Maloulaan (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.