erfgoedobject

Pastorietuin van de Sint-Martinusparochie

landschappelijk element
ID
303506
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303506

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bedreigde pastorietuin uit de 19de eeuw met typische vegetatie.

De pastorietuin bij de nu leegstaande 19de-eeuwse pastorie, ten oosten van de kerk, is gelegen op de oostelijke flank van de vallei van de Molenbeek. De voorheen besloten voortuin maakt nu deel uit van het openbaar domein en is verworden tot een naar de straat afhellend grasveld met blauwe Atlasceder (Cedrus atlantica 'Glauca') en Coloradozilverspar (Abies concolor), doormidden gesneden door een brede, gekasseide en oplopende oprit naar het nieuw kerkhof achter de pastorietuin. Aansluitend bij het pad tegen de achtergevel ligt de boventuin, bereikbaar via een eenvoudige hardstenen trap, geflankeerd door een verwaarloosde haag van gewone taxus (Taxus baccata), in de as van de centrale achterdeur. De boventuin met interessante kruidlaag van onder meer kleine maagdenpalm (Vinca minor) en voorjaarsbloeiers, is sterk verwaarloosd en vol opslag van gewone vlier (Sambucus nigra) en gewone es (Fraxinus excelsior). De tuinindeling is daardoor onduidelijk maar er zijn restanten van een haag van gewone beuk (Fagus sylvatica), hoogstamfruitbomen, gewone taxus, buxus (Buxus sempervirens subsp. sempervirens) en sierheesters als hortensia (Hydrangera macrophylla). Twee voor de streek typische treuressen (Fraxinus exelsior 'Pendula') (175 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte), een grote bontbladige buxus (Buxus sempervirens 'Aureovariegata') en een eeuwenoude, maar voor opmeting onbereikbare gewone taxus staan in de noordoostelijke hoek.


Bron: DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Pastorie van de Sint-Martinusparochie

  • Is deel van
    Velm


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorietuin van de Sint-Martinusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303506 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.