Cluster van hoogstamboomgaarden

Beschrijving

Langsheen de Kuttekovenstraat liggen zowel ten oosten als ten westen van de straat verschillende percelen met hoogstamboomgaarden. Het merendeel van de boomgaarden bestaat uit het gemengd type waarbij kers, appel en peer is aangeplant. Deze boomgaarden staan reeds op de Ferrariskaart (1771-1777) vermeld.

De huidige toestand van de boomgaarden varieert. De boomgaarden aan de westzijde van de straat verkeren in goede staat en hebben slechts een beperkte uitval. Zo wordt de hoogstamboomgaard met overwegend kersenbomen bij de hoeve Pexters nog steeds beweid. Een smeedijzeren ‘barrier’ met in een lanspunt eindigende spijlen met klimmend beloop naar de makelaar en liggende voluten, verschaft toegang tot de boomgaard. De toestand van de boomgaarden aan de oostzijde is slecht, met uitzondering van de boomgaard aan de spoorwegbrug. Er is veel uitval en van sommige vroegere boomgaarden bleven slechts een aantal fruitbomen bewaard.

De gemengde hoogstamboomgaard aan de oostzijde van de weg ter hoogte van de spoorwegbrug bezit (deels) nog zijn traditionele omheining: een smeedijzeren toegangshek (barrier) en een gedeelte van de veekeringshaag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), aangevuld met nieuwe aanplant.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

Auteurs: Claes, Jonas; Michiels, Marijke