erfgoedobject

Burgerhuis in second-empirestijl

bouwkundig element
ID: 303755   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303755

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in sobere second-empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1867 gebouwd in opdracht van Henri De Schepper, van beroep 'commis'. Behalve de eigen woning, omvatte het bouwproject ook het bescheidener, links aanpalende neoclassicistische pand (nummer 16, gesloopt in 2016), wellicht bedoeld als huurwoning. Ontwerper noch aannemer vallen uit het bouwdossier af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie travee├źn, omvat de rijwoning twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bossage op de begane grond, wordt horizontaal geleed door de plint, de puilijst en de vernieuwde houten kroonlijst, oorspronkelijk met klossen. Regelmatig van opzet, met steekboogopeningen op de begane grond en rechthoekige bovenvensters, legt de compositie de klemtoon op de eerste verdieping. Deze wordt gemarkeerd door balustraden, waterlijsten met doorgetrokken imposten, en cartouchesleutels met acanthusblad en eikenlof. Typisch zijn het groefwerk op de penanten en de getande onderdorpels met schijven van de mezzanine. Bewaard houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters; gietijzeren voetschraper.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1867#548.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in second-empirestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303755 (Geraadpleegd op 25-02-2020)