Geografisch thema

Aarschotstraat

ID
17196
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17196

Beschrijving

Korte straat van de Mechelsesteenweg naar de Molenstraat. Aangelegd in de late jaren 1840 en oorspronkelijk Vredestraat genoemd. De huidige benaming dateert van 1919, en herdenkt één van de tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaarst getroffen steden in België, Aarschot. Het tracé wordt aan de pare zijde halverwege onderbroken door de Aarschotsteeg, oorspronkelijk Vredesteeg genoemd.

De eerste bouwaanvragen werden ingediend in 1848, en het gros van de oorspronkelijke bebouwing kwam tot stand tijdens het derde kwart van de 19de eeuw. Hiervan zijn nog slechts schaarse restanten bewaard, veelal sterk verbouwd. Tot de meest gave voorbeelden van doorsnee neoclassicistische bebouwing behoort het nummer 19. Rijtje van vijf gekoppelde arbeiderswoningen van twee bouwlagen en elk twee traveeën in de Aarschotsteeg nummers 11-15. Nieuwbouwcomplexen op de hoeken met de Mechelsesteenweg.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Burgerhuis in second-empirestijl

  • Is deel van
    Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aarschotstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/17196 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.