erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
303760
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303760

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer C. Verhoeven, naar een ontwerp door de architect Frans Claes uit 1898. Claes was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905, en liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, leggen een balkon met gebuikt ijzeren hek en een dakkapel met klauwstukken en driehoekig fronton, beide op consoles, de klemtoon op de middenas. Verder regelmatig compositieschema met rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting, de middentravee geaccentueerd door een sluitsteen. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur, vensters en dakkapel is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1898#1007.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303760 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.