Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303763

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van A. Dierckx, naar een ontwerp door Frans Toen uit 1901. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, wiens loopbaan omstreeks 1895 van start ging. Hij was niet alleen actief als architect, maar bovenal als bouwpromotor. In de periode vóór de Eerste Wereldoorlog, ontwierp Toen meerdere burger- en herenhuizen voor de Antwerpse burgerij, onder meer in de wijk Zurenborg. Hierbij paste hij uiteenlopende neostijlen toe, met een statige allure en een hoog decoratief gehalte als constante.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet en nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten, balustraden en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een driezijdige houten erker, en op de tweede verdieping door een breed rondboogvenster met maskerkopsleutel en waterlijst op imposten, gevat tussen composiete pilasters; het drielicht met pilasters van de begane grond verdween bij de verbouwing tot winkelpui. Verder regelmatig compositieschema met registers van rechthoekige en rondbogige muuropeningen, in geriemde omlijsting met sluitsteen. Een klassiek hoofdgestel met guirlandefries en gekorniste houten kroonlijst op klossen en tandlijst, vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Een enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht beslaat de begane grond, in de achterbouw geflankeerd door de keuken met washuis en wc. De twee hogere etages omvatten elk twee slaapkamers in het hoofdvolume; een achterkamer en de badkamer nemen de verdieping van de achterbouw in.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#1633.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2016: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193786 (geraadpleegd op ).


Burgerhuizen ()

Nummers 72-78 en 84. Burgerhuizen van circa 1900-1910 met lijstgevel van twee of drie traveeën, drie bouwlagen op hoog souterrain en zadeldak. Nummer 72: bakstenen bovengevel met neorenaissance-inslag zie fronton en boogvelden van de derde bouwlaag, gekoppelde vensters met Ionische zuiltjes van de vierde; klassieke bekroning met tegelfries. Bewaarde neorenaissance-eetplaats. De nummers 74, 76, 78, 84, bepleisterd en beschilderd met neoclassicistische stijlkenmerken onder meer geblokte penanten, pilasters, balustrades, lijst- en paneelwerk en afsluitend hoofdgestel. Nummer 78 met driezijdige klassieke erker en neo-Lodewijk XVI-geïnspireerd stucwerk. Begane grond verbouwd tot garage.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193579 (geraadpleegd op ).