Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303764

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer L. De Leest, naar een ontwerp door Charles Janssens uit 1903. Het gebouw is representatief voor het rijpe oeuvre van de architect, wiens loopbaan eind jaren 1880 van start ging. Uit de periode vóór de Eerste Wereldoorlog zijn zowel ontwerpen bekend in een conventioneel neoclassicisme als in een pittoreske neo-Vlaamserenaissance, de bouwstijl van één van zijn belangrijkste latere realisaties, het gemeentehuis van Edegem uit 1911. Samen met zijn zoon architect H. Janssens tekende hij in 1924 voor kantoorgebouw in beaux-artsstijl van de verzekeringsmaatschappij Securitas op het Kipdorp.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een hoge, geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Axiaal van opzet en nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het geblokte middenrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken balustrade en een driehoekig fronton, en op de tweede verdieping door een entablement, alle op consoles. Verder regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting; guirlandes op de borstwering van de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren souterraintralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1903#784.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193787 (geraadpleegd op ).


Burgerhuizen ()

Nummers 72-78 en 84. Burgerhuizen van circa 1900-1910 met lijstgevel van twee of drie traveeën, drie bouwlagen op hoog souterrain en zadeldak. Nummer 72: bakstenen bovengevel met neorenaissance-inslag zie fronton en boogvelden van de derde bouwlaag, gekoppelde vensters met Ionische zuiltjes van de vierde; klassieke bekroning met tegelfries. Bewaarde neorenaissance-eetplaats. De nummers 74, 76, 78, 84, bepleisterd en beschilderd met neoclassicistische stijlkenmerken onder meer geblokte penanten, pilasters, balustrades, lijst- en paneelwerk en afsluitend hoofdgestel. Nummer 78 met driezijdige klassieke erker en neo-Lodewijk XVI-geïnspireerd stucwerk. Begane grond verbouwd tot garage.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/193580 (geraadpleegd op ).