erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
303769
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303769

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer J. Berkelmans, naar een ontwerp door François Durlet uit 1901. Het gebouw behoort tot het latere oeuvre van de architect, die actief was van begin jaren 1880 tot omstreeks 1910. De woning Berkelmans is representatief voor het conventionele karakter van de architectuur van Durlet, vooral ontwerper van burgerhuizen in neoclassicistische of sobere eclectische stijl.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken, met gebruik van witte natuursteen voor speklagen, waterlijsten, sluitstenen, hoekblokken, consoles, het balkon en fronton, en blauwe hardsteen voor de plint en deuromlijsting. Axiaal van opzet en horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de eerste verdieping. Deze wordt in de middenas gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken balustrade en een gebroken fronton, beide op consoles met wortelmotief. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig schema, met alternerende registers van getoogde en rechthoekige muuropeningen; portaal in geblokte omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en hoekconsoles, geaccentueerd door een kleurrijke tegelfries met bladmotief, vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#956.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303769 (Geraadpleegd op )