Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, de resterende helft van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen, opgetrokken door de aannemer Adolphus De Beule in 1881. Opdrachtgever van het nummer 91 was de weduwe I.C. Naeltjens-Bovie, van het gesloopte nummer 89 notaris katholiek politicus Edmond Jules Victor Batkin (Antwerpen, 1836-Antwerpen, 1917), die in 1897 huwde met Anna Naeltjens. Batkin zette zich in voor de in 1872 gestichte Sint-Jozefskring voor katholieke arbeiders, zetelde voor de Meetingpartij in de Antwerpse provincieraad en gemeenteraad, en was in 1891 medestichter en later voorzitter van de krant Gazet van Antwerpen. De weduwe Naeltjens-Bovie had in 1880 al twee gekoppelde burgerhuizen laten optrekken op de rechts aanpalende percelen (nummers 93-95, verbouwd), waarvan zij zelf het linker pand bewoonde. Ongeveer gelijktijdig met de woningen Batkin en Naeltjens-Bovie, bouwde aannemer De Beule op het links aanpalende perceel (nummer 87, gesloopt) voor eigen rekening een burgerhuis met werkplaats, waar hij zich vervolgens met zijn bedrijf vestigde.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een door pilasters geritmeerde begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op middenas. Deze wordt gemarkeerd door balkons, met doorgetrokken balustrade op de eerste verdieping, en met gietijzeren borstwering op de tweede. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig schema, met registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting, in de middenas met sluitstenen. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1881#486 (nummers 89-91), 1880#609 (nummers 93-95), 1881#116 (nummer 87).