erfgoedobject

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 303789   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303789

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee aanpalende burgerhuizen in neoclassicistische stijl, kort na elkaar gebouwd naar ontwerpen door de architect Louis Hamaide uit 1891. Als eerste bouwde Hamaide het linker pand (nummer 8) voor eigen rekening. Een latere eigenaar A. De Tremmery liet in 1913 de bow-window toevoegen naar ontwerp van de architect Joseph Hertogs. Als tweede kwam het rechter pand (nummer 6) tot stand, in opdracht van de kunstschilder Charles Boom (Hoogstraten, 1858-Antwerpen, 1939). Deze laatste was leerling van Hendrik Schaefels en Charles Verlat aan de Antwerpse Academie, waar hij later zelf zou doceren. Hij staat bekend voor portretten, genrestukken en historieschilderingen in romantische en realistische stijl, als decorateur en maker van muurschilderingen. In zijn jonge jaren assisteerde hij Verlat bij diens panoramaschilderingen. Volgens het bouwdossier van de woning Boom, behoorde tot het project ook een schildersatelier.

De woningen zijn representatief voor het vroege oeuvre van Louis Hamaide, die omstreeks 1880 debuteerde met neoclassicistische ontwerpen. In 1893 realiseerde hij verderop in de Bolwerkstraat de woning Van Nuland. Omstreeks de eeuwwisseling zou de succesvolle architect naast het eclecticisme de art-nouveaustijl gaan toepassen, om zijn loopbaan in 1925 stijlvol af te sluiten met de Herbosch Building, een vroeg voorbeeld van art deco.

Met een gevelbreedte van drie traveeƫn, omvatten de rijwoningen een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bossage op de begane grond, rust op een hoge, bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk geleed in horizontale registers, worden de verschillende bouwlagen gemarkeerd door pilasters en breed geprofileerde waterlijsten. Een balkon met balustrade, in nummer 8 vervangen door een houten bow-window, legt telkens de klemtoon op de middenas van de eerste verdieping. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, met rechthoekige deur- en vensteropeningen, de borstwering bewerkt of geajoureerd met smeedijzeren vulling. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen of modillons vormt de gevelbeƫindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeuren en vensters is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk van het souterrain, de gietijzeren voetschraper van nummer 6 en de smeedijzeren waaier met 'fleur de lys' van nummer 8.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1891#122 en 1913#4757 (nummer 8), 1891#446 (nummer 6).

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303789 (Geraadpleegd op 07-07-2020)