Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Twee burgerhuizen in neoclassicistische stijl, die oorspronkelijk deel uitmaakten van een ruimer vastgoedcomplex van vijf panden op de hoek van Boudewijnsstraat en Rudolfstraat, in 1888 gebouwd in opdracht van Bernard De Pooter. Het nummer 55 is volgens spiegelbeeldschema gekoppeld aan het oorspronkelijk identieke nummer 53, dat met een verdieping werd verhoogd en waarvan de gevelbepleistering is vernieuwd. Nummer 57 vormde een tweelingpand met Rudolfstraat 66, aan beide zijden van het afgeschuinde winkelhuis op het hoekperceel. Beide laatste panden werden gesloopt voor nieuwbouwflats. Het geheel is een representatief voorbeeld van de oorspronkelijke neoclassicistische bebouwing in deze wijk, die grotendeels uit de jaren 1880 en 1890 dateert.

Bernard De Pooter ontwikkelde tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw en de vroege jaren 1900 belangrijke vastgoedactiviteiten in de nieuwe verkavelde wijken van Antwerpen, met name in de Ballaarstraat en aanpalende straten waar hij zelf gevestigd was. Of het hier een aannemer betreft die deze bouwprojecten voor eigen rekening uitvoerde, dan wel een investeerder in vastgoed, valt niet op te maken uit de bouwdossiers, evenmin wie het ontwerp voor de panden leverde.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvat het nummer 55 twee bouwlagen, en het nummer 57 een souterrain, twee bouwlagen en een mezzanine, beide onder zadeldak. De bepleisterde en beschilderde, met bossage versierde lijstgevels, rusten op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en ijzeren leuning. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, met registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen.

Nummer 55 heeft een klassiek hoofdgestel als gevelbeëindiging, met vernieuwde kroonlijst. Behouden houten inkomdeur, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper. Nummer 57 onderscheid zich door een pilastergeleding, een portaal met entablement en bovenlicht, en als gevelbeëindiging boogvelden, mezzaninevenstertjes en een kroonlijst op consoles in de middenas. Bewaard houten schrijnwerk van inkomdeur en vensters, jaloeziekapjes en gietijzeren voetschraper; vernieuwde kroonlijst.

De rijwoningen beantwoorden aan het klassieke type van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.