erfgoedobject

Bernummolenhuis

bouwkundig element
ID: 3038   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3038

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bernummolenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Bernummolenhuis, gelegen op een licht verheven en omhaagd terrein. De houten standaardmolen die zich bevond ten noordwesten van het molenhuis, zie Poppkaart van circa 1860, werd opgericht circa 1844 en gesloopt in 1942; de balk van het stormeinde droeg het jaartal 1741, vermoedelijk was het toen al een elders gerecupereerde molen.

Alleenstaand breedhuis met verankerde bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), van 1848. Opkamer in zuidoostelijke hoek. De voormalige oostelijke achtergevel is heden voorgevel. Beluikte en betraliede rechthoekige vensters onder houten latei, arduinen onderdorpels; in de huidige achtergevel eveneens arduinen lateien en slechts ten dele betralied. Dito deur, poort aangepast als venster. Zijgevels met bewaarde rechthoekige houten luiken, in noordelijke zijgevel met zandstenen hoekblokken. Interieur met bewaarde balkenroostering en haard van gesinterde baksteen.

  • BUTS E. en L., Een bijdrage tot de geschiedenis van Itegem, deel 11, De molens van Bernum en de Plaetse, Itegem, 1996, p. 10-24.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bernummolenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3038 (Geraadpleegd op 01-04-2020)